Jelle legt uit #3 Rozen en stress

Hebben de warme zomerdagen effect op de rozen?

 

Jelle legt uit: zonlicht is zeer belangrijk voor een roos en in de zomer is er zeker geen tekort aan deze belangrijke groeifactor. Licht, water en CO2 zijn dé bepalende factoren voor assimilatie.

Maar rozen kunnen ‘stress’ oplopen tijdens erg warme periodes of bij een plotselinge weersomslag. Bij ‘warmtestress’ moet een roos eigenlijk te hard werken, de vochtverdamping gaat dan te hard.

Het gewas beschermt zich dan door de huidmondjes te sluiten, met als gevolg dat de groei nagenoeg stil komt te staan.

Wij beschermen de rozenstruiken door de schermen in de kas dicht te zetten (een soort zonnescherm) en door de kas aan de buitenzijde te laten ‘krijten’. Het ‘krijt “ dat aan de buitenzijde van de kas wordt aangebracht (een witte beschermlaag van kalk), reflecteert het zonlicht en vermindert de warmte. Op deze wijze voorkomen we grote temperatuurpieken in de kas.  Dit ‘kalk’ is regenbestendig en wordt na de zomer weer verwijderd. Naast deze maatregelen hebben wij ook de beschikking over een vernevelingsinstallatie. Deze nevel zorgt ervoor dat het in de kas wat koeler wordt. Door al deze maatregelen zijn we instaat om ook in de zomer mooie kwaliteitsrozen leveren!

woensdag, 11 juli 2018 07:23