Jelle legt uit #4 Een zomer met meer dan 100 zomerse dagen.

De zomer van 2018 gaat de boeken in als de zonnigste zomer sinds Fransen Roses is gestart met het telen van rozen. Het was een heerlijke periode voor alle zonaanbidders maar helaas was het voor bloemisten en kwekerijen uit zakelijk oogpunt minder leuke periode. Een oud spreekwoord zegt “vrouwen bloot, handel dood”. En helaas is het echt zo dat als de mensen buiten gaan leven, er minder aandacht is voor snijbloemen.

 

Op het gewas heeft zo’n lange, hete zomer een behoorlijke impact.
Door de langdurige warmte gaan de rozen sneller groeien en deze (te) snelle groei is niet bevorderlijk voor het eindproduct. Bovendien worden er veel meer rozen geoogst terwijl de vraag erg laag is, wat een hoop extra kosten met zich meebrengt. De rozenstruiken moesten te hard werken en raakten uitgeput, alsof het een marathon had gelopen. Kenmerkend voor deze lange, warme periode was dat de gemiddelde lengte van de roos wel 10 cm korter was dan normaal!

 

Vanaf eind augustus kwam de omslag van het zomerklimaat. Met name de koelere nachten gaf het gewas een boost. Het is verrassend om zien wat een enorm herstelvermogen het gewas heeft. Wellicht zijn alle zonnevitamientjes opgeslagen in de plant en komen deze nu tot uiting qua groei. Dit zal voor onze Red Naomi rozen de komende maanden een mooie kwaliteit gaan opleveren! Dan breekt de zon door voor bloemisten en kwekerijen..

donderdag, 13 september 2018 09:46