Biologische bestrijding

Het rozen gewas is ons kostbaarste bezit. Met dit gewas kunnen we jaren doen mits we het goed onderhouden.

Het is van groot belang dat we het gewas zo vitaal mogelijk houden. Ziektes in het gewas zijn dan ook zeker niet gewenst.

Trips is een van de meest voorkomende ziektes in een rozengewas. Om dit te voorkomen maken we gebruik van biologische bestrijding.

Dit houdt in dat beestjes met beestjes bestreden worden. De zakjes die wij tussen het gewas plaatsen zitten vol met ongeveer 1000 kleine beestjes (Amblyseius cucumeris) die amper met het oog te zien zijn.

Deze Amblyseius curcumeris kruipen door de gaatje van het zakje naar buiten en gaan in het gewas opzoek naar andere beestjes (de trips) die zich vaak in de knop van de roos bevinden.

Het duurt ongeveer 4weken voordat de 1000 stuks Amblyseius cucumeris uit het zakje is gekropen en zich in het gewas heeft verspreid. 

In de winter zetten we de biologische bestrijding iedere 4 weken uit maar in de zomer is het verstandig dit iedere 3 weken te doen.

 

Wekelijks bezoekt een gewasspecialist onze kwekerij. Wij Stelden hem een aantal vragen:

 

Waar let je op als je door ons gewas loopt. 

Op aanwezigheid van meeldauw (schimmelsporen) en diverse insecten. De belangrijkste zijn Trips , Spint en wolluis. Doordat ik wekelijks komt kan ik goed beoordelen of er een toename of afname van deze ziektes zijn. Doormiddel van vangplaten houd ik ook tellingen bij van het aantal trips wat aanwezig is.

De waarnemingen spreek ik door met Aad en maken daar een schema voor qua bestrijding.

 

Wat gebeurt er als je de trips niet behandeld?

Trips is een beestje wat graag in de bloemknop zit. Als voeding gebruikt de tips het leegzuigen van de bloemblaadjes. Hierdoor ontstaan er bruine randen aan de bloemblaadjes. De trips heeft een levenscyclus van 4 weken en kan wel 150 eitjes leggen. Deze 150 eitjes worden weer volwassen tripsen en kunnen ook weer 150 eitjes leggen! Op deze manier kan je in 1 maand tijd een explosie van trips krijgen. Zie de foto

 

foto trips

 

Wij maken gebruik van Bioline Amblyseius cucumeris, worden er ook andere alternatieven gebruikt?

Om de trips te kunnen bestrijden maken we gebruik van een beestje genaamd Cucumeris. Dit beestje prikt in het tripseitje of de 1e larfstadia. Op deze manier kunnen we de trips populatie doorbreken en naar beneden brengen. De cucumeris worden elke 3 weken in zakjes aangeleverd. Als deze volwassen zijn dan kruipen ze uit het zakje opzoek naar de trips eitjes. In 1 zakje zitten ongeveer 1000 stuks Cucumeris in. Tolaal brengen we dus per 3 weken meer dan 4 miljoen Cucumeris in de rozenkas!

Een alternatief om de trips te bestrijden is chemisch. Dit doen wij liever niet. Het beste is om een juist biologisch evenwicht in het gewas te krijgen.  

 

Hoe komt het dat het ene rozengewas meer last heeft van ziektes dan een ander gewas?

Dat hangt per rozenras af en de vitaliteit van het gewas. Ook is belangrijk om insectengaas in de ventilatieramen te hebben. Op deze manier voorkomt je invlieg van buiten af.

 

donderdag, 03 september 2020 11:22